onsdag 29 december 2010

NU ÄR VI FÄRDIGA!

Äntligen...
vi har knutit ihop säcken och skickat in vår projektrapport.
Det innebar ett ganska omfattande arbete (för mkt för EN poäng?) men också en möjlighet att gå tillbaka och återigen läsa igenom litteratur vi redan reflekterat över. Det var intressant! Många gånger är det ju så att man uppfattar saker annorlunda efter ett tag. Saker behöver ofta "sätta sig" innan sammanhang uppfattas och faller på plats.

Jag är övertygad om att hela den här kursen är så. Sf: Jobbigt men ganska lärorikt!

tisdag 28 december 2010

Att göra rätt på nätet...

...är det svårt? Nej, egentligen inte.

Egendomsbegreppet skiftar för att skydda olika typer av värden som finns i ett samhälle. Det handlar om att ge ägaren exklusive rätt att bestämma över sitt verk. Denna rätt har över en längre period varit stabil men med nya informationskanaler har detta förändrats snabbt. Upphovsrätten skyddar litterära och konstnärliga verk i 70 år, först därefter är det fritt att använda.

Creative Commons-systemet innehåller fyra symboler vilka talar om för en eventuell användare vilka villkor som gäller. Symbolerna handlar om: erkännande, inga bearbetningar, icke-kommersiellt användande samt dela lika. Symbolerna kan sedan kombineras ihop till sex olika licenser. Systemet är lätt att förstå och använda. Digitalt material som man själv gör kan man alltså licensiera under en Creative Commons-licens och det kostar ingenting. En bra och användbar guide i det kommande licensieringsarbetet finns bland annat på adressen: http://kollakallan.skolverket.se/upphovsratt/creativecommons/

torsdag 9 december 2010

Vad gör man när inspirationen tryter?

Hej, jag är trött och den pedagogiska hjärnan står still...vad gör man då?
1. Tar hjälp av snälla kollegor.
2. Letar i gamla pärmar.
3. Letar på nätet efter lektionstips. (se www.lektion.se)
Allt detta behövs så här i slutet av terminen men...
vet vi vilka regler som gäller när man använder andras material?
Vad får vi kopiera från nätet?
Här är reglerna många och ganska okända.
Jag vet att jag har många bilder i mina pp som inte är tillåtna...fy på mig...

fredag 5 november 2010

Källkritik, en självklarhet… men varför är det då så svårt?

I vår skola införs 1-1-datorer i augusti 2011. Beslutet är fattat men diskussionerna för och mot fortsätter i oförminskad skala. Av den anledningen var det därför intressant att läsa ”veckans snackis” i bladet för vecka 42.
Läs vidare på: http://www.fanaposten.no/artikler/article1173188.ece

I och med att 1-1-datorerna införs har rektorerna deklarerat att läroböckerna ska försvinna i så stor grad som är möjligt. Detta för att spara pengar. Frågan är hur det påverkar undervisningen?

Jag är lärare i samhällskunskap, religionskunskap och historia. I två av mina undervisningsämnen tar vi i början av varje kurs upp momentet källkritik. Under de tio år som jag varit verksam lärare har detta moment varit viktigt i undervisningen, i framtiden kommer det att vara det i än större grad. När eleverna själva ska söka mer fakta på nätet är det viktigt att de är kritiska. Det handlar inte bara om att ta ställning till om källan är helt sann eller helt falsk utan snarare handlar det om hur värderingar och tolkningar påverkar källans trovärdighet. Ingen människa är neutral, utan alla är vi mer eller mindre tendensiösa. Vi präglas av våra erfarenheter och dessa avspeglas i våra värderingar vilka sedan vävs in i det vi säger eller skriver, medvetet eller omedvetet.

Att studera källkritik är därför viktigt för alla. Källkritik bör inte vara ett isolerat ämne som endast läses i ett fåtal ämnen utan det måste tas upp överallt, i alla sammanhang. Inte minst kommer detta märkas i framtiden då eleverna får sina egna datorer.

I vårt material från KTH finns en utmärkt sida som alla bör gå igenom för att förstå vad det handlar om. Denna sida ska jag verkligen rekommendera för mina kollegor. http://www.lub.lu.se/fileadmin/user_upload/pdf/kaellkritik/1_Kallkritik_inledning.pdf

torsdag 7 oktober 2010

Tillbaka efter en lååååång "semester" men nu...

återkommer jag snart om ett inlägg om källkritik.
I en skola som alltmer använder ny digital teknik där eleverna själva söker kunskap så är det jätteVIKTIGT att prata om, i alla ämnen.

torsdag 22 april 2010

Att använda film i undervisning

Igår kom den efterlängtade kicken att ta tag i KTH-studierna igen. Jag började en ny kurs! Kursen kommer dock att löpa över hela tre år med endast en träff per termin. Låter som en ganska OK arbetsbörda, eller hur?

I vår kurs diskuterar vi mycket ny teknik, vilket gör oss både glada och ganska snurriga. Hur var det förr? Ett klokt råd som gav igår löd: Flytta fokus från tekniken till innehållet!

Var det lättare utan teknik kan man fråga sig. Titta på följande klipp och dra dina egna slutsatser.

Ps Varning för skratt!

tisdag 20 april 2010

Jösses vad jag behöver en uppdatering!

Nu behövs en inspirationsträff för oss alla som läser på KTH!

Det har varit mycket segt ett antal veckor under våren.
Inga batterier går att byta, inga uppdateringar finns i byrålådan och ingen IT-producent har reservdelar till de lärare som bokstavligt faller ihop i korridorerna.

Min fundering idag är: Vilka ska hantera allt spännande som finns där ute i cyberrymben?

Nu får jag se till att ladda solcellerna, jobba vidare och ansöka om att åka på kurs i Stockholm jag också.

torsdag 25 mars 2010

Duktig lärare och (o)duktig elev

Denna vecka har varit en bra IKT-vecka på flera sätt.
Vi har bl a fått veta att vi som läser IKT-kursen tilldelats Camtasialicenser och jag har äntligen lämnat in uppgift 1c.
Bra jobbat!
Samtidigt har det varit en mindre bra vecka då två elevarbeten fastnade i plagiatkontrollen Ephorus som finns på vår lärplattform Fronter. Två arbeten, ett som lämnats in till mig via inlämningsmappen samt ett som lämnats in hos en kollega, matchade varandra till 86%.
Mindre bra!
Trots att man är glad att verktyget fungerade är det trist att elever väljer att fuska trots att de vet att vi idag kollar allt rutinmässigt.
Det var en tårfyllt samtal som ägde rum mellan lärare och elev.

fredag 19 mars 2010

En hoppfull film...

Tack Ulrika!
Du fick oss att inse att även vi mossiga och hopplöst omoderna lärare behövs i en IT-baserad modern lärmiljö ;-)

torsdag 18 mars 2010

Brist på studieteknik och stress....

Är dessa två ting något som vi rutinerade pedagoger drabbas av?
Jag skulle vara glad om jag sa: NEJ! men då ljuger jag. Hur gör jag när jag börjar en ny kurs? Jo, jag slänger mig bokstavligen över allt material (helst det som finns lättåtkomligt på nätet så klart) och försöker greppa allt på en gång. Jag gör, precis som Frida skrivit, kursen till något som styr hela mitt liv. Jag kikar överallt, läser och glömmer allt omkring med - tills verkligen hinner ikapp mig igen. Hallå! Du läser 25 % och har en annan vardag också! Då har jag tyvärr redan insett att jag inget kan och slås fullständigt ner i skorna. Tankarna kommer: Hur i sjutton ska jag klara av det här. Varför utsätter jag mig ens för det? Är det någon som känner igen sig? Är det någon som känner igen en enstaka elev, eller så? ;-)

Läs mer här:
http://www.kks.se/upload/publikationsfiler/it_i_utbildning/unga-natkulturer-2007-publ.pdf

Nu ska jag bli en bättre elev!
Ett gott råd till alla nystartade är att börja läsa den svenska litteraturen. Dels är språket lättrare men den är också anpassad för vår IT-kultur. Man känner igen sig och sätts in i IKT-tänket utifrån sin egen (skol)vardag. De senaste dagarna har jag därför läst KK-stiftelsens skrift "Unga nätkulturer" från 2007.
Den är en mycket bra lässtart och rekommenderas varmt. Många tankar väcks och man får reda på hur ungdomarnas vardag ser ut och hur de t ex skulle vilja att vi vuxna borde vara. En minsta kravlista från 4 mobilälskande elever finns på sid 21:
- Vuxna ska kunna skicka mejl och sms. De ska veta vad google och googla är, och kunna surfa lite på internet.
När jag läste detta var jag tvungen att kolla utgivningsåret. 2007 - var det verklgen så illa då? Jag tänker efter. Nja, kanske då ja, men nu har det väl blivit betydligt bättre. Har det inte?

onsdag 10 mars 2010

Tips igen!

Hej, idag läste jag kursveckoblad från KTH. I veckobladet från vecka 8 gavs tips på en mötesplats som heter Dela. Den kan verkligen rekommenderas. Efter en enkel registrering så har du tillgång till en massa matnyttig information i olika mötesgrupper. Du väljer vilka du vill delta i. Allt från Web 2,0 i stort till specifikt Twitter finns tillgängligt.

Gå in och kolla själv på länken http://shareanduse.ning.com/

Jag blev fast en låååååång stund.

torsdag 4 mars 2010

YouTube - Amandus badar

Hej, nu har jag lärt mig att lägga upp en film i YouTube och dessutom lyckades jag att koppla filmen till min blogg och min Facebook-sida. Inbäddningen lyckades också. Hurra!

YouTube - amandus badar

Hurra, uppgift 1b är inskickad!

Jag är lättad men också glad. Jag har lärt mig massor!
Att testa alla olika program gav verkligen mersmak och ofta funderar man över hur allt ska kunna implementeras i den egna undervisningen. Det är något som lärare alltid gör!

I eftermiddag ska jag försöka "bädda in" en videofilm från YouTube här på bloggsidan.
Vem tror ni är huvudperson i denna? Gissa EN gång!

tisdag 23 februari 2010

Jaha, då var man på gång...

Hej, jag skapade just ett konto på: a) Yahoo och b) Flickr.
Jag har dessutom lärt mig att lagra dokument på Google Docs.
Jag börjar med andra ord bli en fullfjädrad användare ;-)
Jag ska vänta med att uttala mig om nyttan av dessa program.
Jag vill gärna använda dem ett tag först. Det stora problemet idag
är att memorera (d v s skriva ner) alla användarnamn och inlogg som behövs.

För er som vill se resultatet i Flickr så är adressen: http://www.flickr.com/photos/tinalofstrand/

Idag ska jag testa och pröva både det ena och det andra och sedan ska jag fixa uppgift 1b och kanske 1c.

måndag 22 februari 2010

Tillbaka från "forntiden"

Hej och "välkommen tillbaka till framtiden" kan man sammanfatta dagens fundering. Under sportlovsveckan har jag varit i Italien och åkt slalom. Det var kanon men HALLÅ - var finns tekniken? Inget internet i hela byn! Det fanns ingen möjlighet att hitta ett nät någonstans trots idogt letande. Stressen ökade allteftersom veckan gick då eleverna i sina Fronterum hade inlämning senast måndag v 8 och tusen frågor hade hopat sig i inboxen. Fick slutligen tag på ett internetcafé men EN dator och seg anslutning. Det var inte möjligt att öppna alla mail.

Veckans fundering lyder: Hur databeroende är vi egentligen?
Jag har konstaterat att behovet hos mig är enormt. Jag tänker nog inte ens på hur mycket jag använder en dator. Efter en vecka utan denna platta älskling ska jag läsa JÄTTEMYCKET i kursmaterialet denna vecka. Jippiiiiiiiiiiii.....

onsdag 10 februari 2010

Hur ska man använda en blogg?

Jag är en riktig nybörjarbloggare!
Jag har i stort sett aldrig bloggat eller inte ens läst en blogg. Vågar man erkänna det?
För en månad sedan gick jag dock en kurs för en mycket inspirerande stockholmstjej, Kristina Alfredsson, som lärde ut hur en blogg skulle kunna användas i undervisningen. Hon hade lagt upp ett antal bloggar för sina svenskaelever där de tillsammans redovisade sina kunskaper på .se. Jag blev jätteinspirerad men efter att jag skrivit ut ett antal kompendier om hur man bland annat använder bloggverktyget Wordpress blev det tyvärr inget mer.
Jag hann helt enkelt inte!
Jag insåg också (klokt eller inte) att det vore bra om jag lärde mig själv först innan jag kastade mig ut i bloggäventyret. Kanske tänkte jag fel - eleverna hade troligen kunna lärt mig en hel del.

Efter att ha läst en del i kurslitteraturen inser jag att dessa bloggar användes som "wikis" där alla elever hade möjlighet att redigera och spara sina arbeten på samma gemensamma "arbetsyta". Tillsammans skapade eleverna sin kunskap. Eftersom arbetet låg öppet på nätet krävde det ett visst mått av ansvar, vilket var ganska positivt. Man fick också möjlighet att få beröm och feedback av fler än en enstaka lärare. Familj och vänner tittade ofta in på bloggen.

Drömmen om undervisningsbloggar lever därför vidare - kanske nästa termin...

tisdag 9 februari 2010

Nu är jag på G

Äntligen har jag kommit så långt i kursen så att jag får börja blogga.
Jag måste erkänna att det är mycket som snurrar runt inne i huvudet för närvarande. Det är mycket nytt att ta in men känslan är bra. Det jag märkt hittills är att det vore bra om man håller sig till "kurslitteraturen" i första hand och låter bli att "sväva ut" alltför mycket. Jag länkar och länkar och länkar ut i cyberrymden och läser och läser.... Det finns ju såååååå mycket bra därute.

Idag har jag funderat över den nya uppväxande generationen och inser att om jag inte snabbt hänger på IKT-tåget så lär jag nog bli omsprungen. Inte minst visar det sig när man studerar det lilla barnbarnet (idag 7 månander) som redan älskar teknikprylar som låter, blinkar och rör sig. Datorn var en tidig favorit. På bilden är han 2,5 månad och sitter och tittar på en videofilm med rullskridskoåkande bebisar. Vad ska det bli av honom?



Mormor hoppas att han kommer att bli ett datorfreak!