Jag är en riktig nybörjarbloggare!
Jag har i stort sett aldrig bloggat eller inte ens läst en blogg. Vågar man erkänna det?
För en månad sedan gick jag dock en kurs för en mycket inspirerande stockholmstjej, Kristina Alfredsson, som lärde ut hur en blogg skulle kunna användas i undervisningen. Hon hade lagt upp ett antal bloggar för sina svenskaelever där de tillsammans redovisade sina kunskaper på .se. Jag blev jätteinspirerad men efter att jag skrivit ut ett antal kompendier om hur man bland annat använder bloggverktyget Wordpress blev det tyvärr inget mer.
Jag hann helt enkelt inte!
Jag insåg också (klokt eller inte) att det vore bra om jag lärde mig själv först innan jag kastade mig ut i bloggäventyret. Kanske tänkte jag fel - eleverna hade troligen kunna lärt mig en hel del.
Efter att ha läst en del i kurslitteraturen inser jag att dessa bloggar användes som "wikis" där alla elever hade möjlighet att redigera och spara sina arbeten på samma gemensamma "arbetsyta". Tillsammans skapade eleverna sin kunskap. Eftersom arbetet låg öppet på nätet krävde det ett visst mått av ansvar, vilket var ganska positivt. Man fick också möjlighet att få beröm och feedback av fler än en enstaka lärare. Familj och vänner tittade ofta in på bloggen.
Drömmen om undervisningsbloggar lever därför vidare - kanske nästa termin...
En av mina svagheter – samtal
5 år sedan
Vi är några i arbetslaget som registerat oss på skolbloggen.se för att testköra lite själva innan vi börjar skolblogga med elever i något lämpligt projekt. Min tanke är att vårt första projekt ska vara ett grupparbete (för att vi tror inte att vi orkar med att följa ex. 32 elevers bloggar). Kanske under något temaprojekt? Det är ju dock det här med tiden som sagt... Jag tror inte att vi kommer få mer tid för gemensam planering så det gäller att använda den tid vi har mycket bättre och effektivare (som ämnesträffarna till exempel) för att utveckla vårt sätt att jobba med IKT i undervisningen. Nästa år kanske ni kan göra något bloggprojekt med "Angeläget"? Annars är ju ett bra tips att börja med Wikis som är mycket enklare på alla sätt (låta eleverna i respektive grupp göra en egen Wiki). Jag och Helen (som också går den här kursen) gjorde en testwiki och jobbade med den i lördags kväll (eftersom vi tröttnade på Melodifestivalen). Det tycker jag du ska testa, exempelvis med Lindorna i ditt arbetslag. Jag valde att köra Wiki från PBWorks. Gratis så klart! Jag tycker du är en duktig nybörjarbloggare! Akta dig för snart är du fast i bloggträsket!
SvaraRadera