torsdag 25 mars 2010

Duktig lärare och (o)duktig elev

Denna vecka har varit en bra IKT-vecka på flera sätt.
Vi har bl a fått veta att vi som läser IKT-kursen tilldelats Camtasialicenser och jag har äntligen lämnat in uppgift 1c.
Bra jobbat!
Samtidigt har det varit en mindre bra vecka då två elevarbeten fastnade i plagiatkontrollen Ephorus som finns på vår lärplattform Fronter. Två arbeten, ett som lämnats in till mig via inlämningsmappen samt ett som lämnats in hos en kollega, matchade varandra till 86%.
Mindre bra!
Trots att man är glad att verktyget fungerade är det trist att elever väljer att fuska trots att de vet att vi idag kollar allt rutinmässigt.
Det var en tårfyllt samtal som ägde rum mellan lärare och elev.

fredag 19 mars 2010

En hoppfull film...

Tack Ulrika!
Du fick oss att inse att även vi mossiga och hopplöst omoderna lärare behövs i en IT-baserad modern lärmiljö ;-)

torsdag 18 mars 2010

Brist på studieteknik och stress....

Är dessa två ting något som vi rutinerade pedagoger drabbas av?
Jag skulle vara glad om jag sa: NEJ! men då ljuger jag. Hur gör jag när jag börjar en ny kurs? Jo, jag slänger mig bokstavligen över allt material (helst det som finns lättåtkomligt på nätet så klart) och försöker greppa allt på en gång. Jag gör, precis som Frida skrivit, kursen till något som styr hela mitt liv. Jag kikar överallt, läser och glömmer allt omkring med - tills verkligen hinner ikapp mig igen. Hallå! Du läser 25 % och har en annan vardag också! Då har jag tyvärr redan insett att jag inget kan och slås fullständigt ner i skorna. Tankarna kommer: Hur i sjutton ska jag klara av det här. Varför utsätter jag mig ens för det? Är det någon som känner igen sig? Är det någon som känner igen en enstaka elev, eller så? ;-)

Läs mer här:
http://www.kks.se/upload/publikationsfiler/it_i_utbildning/unga-natkulturer-2007-publ.pdf

Nu ska jag bli en bättre elev!
Ett gott råd till alla nystartade är att börja läsa den svenska litteraturen. Dels är språket lättrare men den är också anpassad för vår IT-kultur. Man känner igen sig och sätts in i IKT-tänket utifrån sin egen (skol)vardag. De senaste dagarna har jag därför läst KK-stiftelsens skrift "Unga nätkulturer" från 2007.
Den är en mycket bra lässtart och rekommenderas varmt. Många tankar väcks och man får reda på hur ungdomarnas vardag ser ut och hur de t ex skulle vilja att vi vuxna borde vara. En minsta kravlista från 4 mobilälskande elever finns på sid 21:
- Vuxna ska kunna skicka mejl och sms. De ska veta vad google och googla är, och kunna surfa lite på internet.
När jag läste detta var jag tvungen att kolla utgivningsåret. 2007 - var det verklgen så illa då? Jag tänker efter. Nja, kanske då ja, men nu har det väl blivit betydligt bättre. Har det inte?

onsdag 10 mars 2010

Tips igen!

Hej, idag läste jag kursveckoblad från KTH. I veckobladet från vecka 8 gavs tips på en mötesplats som heter Dela. Den kan verkligen rekommenderas. Efter en enkel registrering så har du tillgång till en massa matnyttig information i olika mötesgrupper. Du väljer vilka du vill delta i. Allt från Web 2,0 i stort till specifikt Twitter finns tillgängligt.

Gå in och kolla själv på länken http://shareanduse.ning.com/

Jag blev fast en låååååång stund.

torsdag 4 mars 2010

YouTube - Amandus badar

Hej, nu har jag lärt mig att lägga upp en film i YouTube och dessutom lyckades jag att koppla filmen till min blogg och min Facebook-sida. Inbäddningen lyckades också. Hurra!

YouTube - amandus badar

Hurra, uppgift 1b är inskickad!

Jag är lättad men också glad. Jag har lärt mig massor!
Att testa alla olika program gav verkligen mersmak och ofta funderar man över hur allt ska kunna implementeras i den egna undervisningen. Det är något som lärare alltid gör!

I eftermiddag ska jag försöka "bädda in" en videofilm från YouTube här på bloggsidan.
Vem tror ni är huvudperson i denna? Gissa EN gång!