I vår skola införs 1-1-datorer i augusti 2011. Beslutet är fattat men diskussionerna för och mot fortsätter i oförminskad skala. Av den anledningen var det därför intressant att läsa ”veckans snackis” i bladet för vecka 42.
Läs vidare på: http://www.fanaposten.no/artikler/article1173188.ece
I och med att 1-1-datorerna införs har rektorerna deklarerat att läroböckerna ska försvinna i så stor grad som är möjligt. Detta för att spara pengar. Frågan är hur det påverkar undervisningen?
Jag är lärare i samhällskunskap, religionskunskap och historia. I två av mina undervisningsämnen tar vi i början av varje kurs upp momentet källkritik. Under de tio år som jag varit verksam lärare har detta moment varit viktigt i undervisningen, i framtiden kommer det att vara det i än större grad. När eleverna själva ska söka mer fakta på nätet är det viktigt att de är kritiska. Det handlar inte bara om att ta ställning till om källan är helt sann eller helt falsk utan snarare handlar det om hur värderingar och tolkningar påverkar källans trovärdighet. Ingen människa är neutral, utan alla är vi mer eller mindre tendensiösa. Vi präglas av våra erfarenheter och dessa avspeglas i våra värderingar vilka sedan vävs in i det vi säger eller skriver, medvetet eller omedvetet.
Att studera källkritik är därför viktigt för alla. Källkritik bör inte vara ett isolerat ämne som endast läses i ett fåtal ämnen utan det måste tas upp överallt, i alla sammanhang. Inte minst kommer detta märkas i framtiden då eleverna får sina egna datorer.
I vårt material från KTH finns en utmärkt sida som alla bör gå igenom för att förstå vad det handlar om. Denna sida ska jag verkligen rekommendera för mina kollegor. http://www.lub.lu.se/fileadmin/user_upload/pdf/kaellkritik/1_Kallkritik_inledning.pdf
En av mina svagheter – samtal
5 år sedan